Ψυχική υγεία -Ανυπόληπτοι – φτωχοί συγγενείς

Η υποτίμηση της ψυχικής υγείας, μπροστά στο γενικό χαμό της περικοπής, της ανεργίας, είναι ο δρόμος για να γυρίσουμε χρόνια πίσω.
Σε αυτήν την παγίδα δεν πρέπει να πέσουμε. Χρόνια ευαισθητοποίησης της κοινότητας, χρόνια προσπάθειας, να πετύχουμε ότι για άλλες χώρες ήταν αυτονόητο, δεν πρέπει να πάνε χαμένα.

Να αντιληφθούμε  τις δυσκολίες ανάπτυξης, λόγου, κινητικών δεξιοτήτων, μάθησης, άγχους αποχωρισμού, τις φοβίες και να στοχεύουμε στην έγκαιρη παρέμβαση. Να καταλάβουμε ότι δε “θα περάσει μόνο του”, ότι το καλό γίνεται καλύτερο.

 

kidlab-gr_000140

Αγαπητοί φίλοι,

Όλοι μαζί μπορούμε να παλέψουμε για μια ανθρώπινη αντιμετώπιση, να μη μένουμε απαθείς σε μια απόλυτη τεχνοκρατία συρρίκνωσης όλων των αγαθών.

Η υποτίμηση του κάθε πολίτη , της κάθε ανάγκης του, δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην παραίτηση.
Η υποτίμηση των δυσκολιών των παιδιών μας δεν πρέπει να καταστείλει κάθε προσπάθεια να βοηθήσουμε τα παιδιά μας.
Δεν πρέπει η γενική υποτίμηση να μετακυλήσει σε όλα τα αγαθά μιας κοινωνίας.
Σίγουρα μετά το σοκ ακολουθεί μια αδρανοποίηση, μια ακινησία, μια κατάθλιψη, ένας ολόκληρος λαός σε πένθος. Μια ανασφάλεια που απαγορεύει να ζήσουμε μέρες ανθρώπινης χαράς. Απαγορεύει να ενημερωθεί, να αναζητά τη θεραπεία των παιδιών, φέρνει μπροστά σε ένα ζήτημα ολικής απειλής ή απώλειας. Τώρα όμως είναι η στιγμή πριν την καθημερινή αυτοκτονία, να δούμε όλοι μαζί, σε ένα χρεοκοπημένο σύστημα, τα απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Ίσως αργότερα, αυτό το “μαζί” να γίνει ένα συνολικό κίνημα απέναντι σε μια κατάσταση που άλλοι επέλεξαν, άλλοι διατήρησαν, ερήμην μας. Ίσως αργότερα ο καθένας από τη θέση του να μπορεί να ασκήσει πίεση για αυτά που αποτρέπουν την εξαθλίωση. Ίσως ο καιρός που το τεράστιο κίνημα της οργής δε θα μπορούν να το καταστείλουν οι ερπύστριες των τανκς  να μην  είναι μακριά, ίσως προλάβουμε πριν μας καταντήσουν από αυτό νεκροζωντανά ζόμπι.

Γεώργιος Κοκκίνης
Παιδοψυχίατρος

Similar Posts